Jag älskar fototjänster som Instagram. Det är kul, bilderna blir annorlunda (åtminstone som jag arbetar) och det går fort att dela. Men det är också som att bilderna tar smak av delandet?

Bilden ovan togs en varm sommardag i Linköping, sommaren 2019. Jag minns inte vad som kom först, bilden med systemkameran (ovan) eller bilden med mobilen till insta (nedan).

Bilderna har olika utsnitt, tagna med olika brännvidder och har bildbehandlats olika. Jag vill minnas att jag har använt flera exponeringar och lagt ihop dem i Lightroom för att få till ett perspektiv jag gillar - och jag har lyckats ta båda bilder utan att barnet på magen vaknade!

Såhär i efterhand tycker jag att den “seriösa” bilden är bättre på alla möjliga plan, men den tanken övertalar inte riktigt magkänslan - den säger att instabilden är originalet, och den andra bilden bara är en billig efterapning. Det är som att instagram har gett bilden en stark mintsmak som inte går att skölja ur munnen, hur mycket jag än försöker.

Inversen, att ladda upp systemkamerabilder till instagram, ger en annan typ av kick och får mig att vilja ompröva att någonsin använda en mobilkamera igen. Bilderna är tekniskt så mycket bättre och ser finare ut - men alla fördelar med insta försvinner också, och alla nackdelar med att plåta systemkamera återfinner sig.

Ack, dessa problem en lever med!