Min sambo brukar påstå att det farligt att lämna Kiruna under maj månad – risken är att du inte vill återvända! Det finns nästan inga fina saker att säga om denna månad, ens som lokalpatriot.

Maj månad1 är en transformativ tid. All snö ska förorenas och sedan tinas, små bäckar ska förvandlas till vilda älvar, snömögel ska upp i luften, och flera bakslag ska klämmas in. Det ska inte gå att planera för när det är säkert att byta till sommardäck, kylan kan återkomma när som helst.

Gällivare, 2021

Gällivare, 2021

Månaden är även förrädisk. Min första Kiruna-maj var allt vänt upp-och-ner som nybliven, nyflyttad pappa, och månaden kom undan med sin misär. Min andra Kiruna-maj var en gyllene tid av oändlig vårvinter och jag trodde detta skulle vara fallet för framtiden.

Idag har jag accepterat att vi måste hindra alla Malmfältsbor från att lämna trakten i maj. Det är en kamp vi måste hjälpas åt med, för allas bästa. Tillsammans kan vi minnas att där finns hopp för grönska, värme och sommar, bara vi tar oss igenom eländet.

Kiruna, 2021

Kiruna, 2021


  1. …och i ärlighetens namn, även första halvan av juni månad ↩︎